Connect with us

غير مصنف

medya tarihi 1 (transcript)

Published

on

İlk hafta gelmezsiniz. Özellikle derin noktayı.

Ben de gelmedim. Hiç kusura bakma. Bundan sonra ee devam edeceğiz arkadaşlar. İlk ders Dolayısıyla Ee dersi tanıtayım.

Biraz dersini içeriğinden bahsedeyim.

Ee biraz da sizleri tanımaya çalışayım. Beklentileriniz nedir? Ne değildir? Dersi ilişkin fakülteye ilişkin Bu dersi bu şekilde halledelim. Biraz da geç başladık. Vakit kalırsa çok kısa birkaç konuya da bilmiyorum Ondan sonra

biz sadece bırakırım Medya tarihi

Biraz arkadaşlar gazetenin biraz derginin biraz radyonun biraz televizyonun.

Biraz da 90’larla birlikte hayatımızda dahil olan internetin sosyal medyanın tarihi doğal olarak arkadaşlar bunlardan bahsedeceğim. Ama daha çok da

Yani dünyadaki gelişmeleri de ee ana hatlarıyla günlere getirmeyi düşünüyorum. Ama daha çok arkadaşlar Türkiye’de radyomun televizyonun tarihi sonrasında işte 90’lardaki gelişmeler belki radyoloji ile birlikte biraz basının gazetenin vergileri

Noktalarını hep günümüze kadar taşımaya çalışacağım dersin şöyle bir sıkıntısı var.

Yani dersem Geçen hafta iletişime giriş ve vts’ye giriş derslerini aldınız.

Ee o derslerin içeriği ile Eee Benzeşme ihtimali var. Sanki yeni kral hocalarımız dokunmadım. Selda hocam diyor yani Bak sen Ee yani bu dersin içeriğiyle Ben geçen noktalar olursa Arkadaşlar siz de uyarım demiş. Hem de zaten Sonuçta zannedersem orada ets’ye girişte de biraz Medet halinden bahsediyorum.

Ee o çakışma durumunu ya da tekrar durumunuzda bir şekilde çözmeye çalışacağız. Ölçme değerlendirme nasıl olacak?

Ee ben arkadaşlar iletişim tarihi derslerini verdiğim yıllarca ne detaylı değişiklik iletişim tarihi Birbirine çok yakın.

Kendinize O derste uyguladığım sistem boşluk doldurma şeklindeydi işte lisede 10-15 tane soru oluyordu. Final bir 20 30 tane soru çoğunlukla arkadaşlar boşluk doldurma neden böyle diyorsun? Ee ölçme değerlendirme yöntemini tercih ettim çünkü birinci sınıfsınız.

1. Sınıfta hedeflediğimiz şey şu biraz alanı tanımanız biraz bilgi edinmeniz biraz öğrenmeniz. Hani yorumlama değerlendirme biraz daha sonraki sınıflarda geçerli olması gereken bir şey Dolayısıyla sınavları da boşluk doldurma tarzında yapmayı düşünüyorum. Sizlerden farklı bir talep

gelmek böyle devam edecek.

Biz hangisini tercih edersiniz? Klasik tarzımız?

Boşluk doldurma İyidir hocam.

İnşallah tedavisi olsa diyelim ki Türk Dili ya da işte bütün çözümleri vesaire O hataları dikkat edelim ama hani çok ayıp yabancı isimler var. Fark nerede ya da bizde vesaire eee takvimi Vekayi imza atarken vakayı yarattı. Başka bir şey dedi. Yani çok da önemsemiyorum onları. Önemli olan Yazdığınız kelime doğru cevabı ya da doğru kelimeyi çağrıştırıyor mu? Ona bakıyorum böyle çok daha net nokta virgül vesaire bu çok önemli değil.

Oo bu tarz şeyleri takmam Ama şunu söyleyeyim boşluk doldurma tarzında sınavlarda arkadaşlar ve inisiyatif kullanma şansınız da yok.

Yani diyelim ki bir klasik soru sorsam cevabı açık uç da olsa yoruma değerlendirmeye inisiyatif kullanıyoruz ve çok yoğun şanzamız olur ama boşluk doldurma da o olmuyor. Genelde de biraz sizin aleyhinize oluyor ama dersin içeriye sanki.

Ee bu tarz bir sınavı Ee kaldıracak nitelikte daha uygun gibi çok büyük bir ihtimalle Yine boşluk doldurma kaldığında sınav yapacağım ama full arkadaşınızın dediği gibi 2 ya da 3 tane de soru ekliyorum. Ee o boşluk doldurmanın sorularının devamını onlar da genelde yorumlarınızı biraz daha böyle kalem oynatabileceğimiz fazla klasik sorular oluyor.

Ee alttan alanları giderelim arkadaşlar diye WhatsApp’a Sebep nedir yoksa bence 3.

Ünlü uygulandı da sorun oldu.

Olduğumuz için pek adapte olamamıştık. Onda bir kaldı. Geçen yıl alan dışı Hoca bir aldım. Aslında biz de derslere girmiyorduk der derslerine çakıştığı için hani ne kadar Çalışsak da yapamıyordu. Aslında arkadaşlar başka benzer Yani şunu söyleyeyim. En baştan uyarmış olayım arkadaşlar bakın iletişim tarihinden Medya tarihini içeriği yoğun gider. Bir sürü böyle isim var tarih var önemli bölüm noktaları var o yüzden arkadaşlar

Dersleri kaçırmamaya çalışın. Yani ben kendi prensiyle az önce de toplantıları söylendi. Devam zorunluluğu var ama derslerimde çok da bunu dikkate alınmalı. Niye dikkate alıyorum ve yani sırf yoklama için devamı için buraya gelmenizin doğrusunu isterseniz belli olsun. Doğru konuşalım. Size de bir faydası yok. Bana yani çoğunlukla bedenen burada oluyorsunuz. Bakın başka bir yer.

Ee bunu istemiyorum yani yoklama alacağım.

Kimin gelir kimin gelmediğini takip etmek adına O yoklamalar benim için önemli ama derse gelmediği takdirde de Eee herhangi birinin devamsızlık Ee sorunu söz konusu olmayacak derse şunun için gelmeliyiz. Önemli benim iletişim tarihi derslerimde de kalan çok oluyor. Biraz Hatta orantılı olarak çok daha fazla %20’si 30’un kalabiliyor. Arkadaşlar dalgalarını sebebiyle şu dersi gelmiyor. Not bulamıyor. Not bulsa bile okuduğumuz birleştiremiyor. Anlayamıyorum. Dolayısıyla kalıyor. Hele de alttan almaya başladığı zaman çakışma oluyor. Sınıfta gelene kadar dibinde işte yeni arkadaşlarla kaynaşamıyor. Tanışamıyor vesaire.

Yani şunun için söylüyorum. Bunu arkadaşlar derse gelmek zorunda değilsiniz.

Böyle de geçebileceğimizi düşünüyorsanız ne önler ama bir değişiğim yok. Ben tabii ki hepinizin terse gelmesini dersi aktif olarak katılmasını isterim ama devam sıkıntısı olmayacak arkadaşların yaşadığı şey yaşamak istemiyorsanız derse gelmeye ve en azından

nlattıklarımı anlamışsınız. İçine gayret edin.

Benim bir de Arkadaşlar şöyle bir yöntemim var.

Büyük bir ihtimalle sizde de uygulayacağım onu gönüllü ödevler veriyorum.

Gönüllü ödev ne olabilir? Çünkü olan var mı?

araştırma ödevini

şu

an yapmak zorunda değilsiniz vesaire olmayacak. Aman yapan arkadaşlar mutlu olmayabilirim.

Not almak için ödev yapmanızı ve istemiyorum. Bunun da size ve bana sisteme bir faydası yok arkadaşlar yapın her notunuzu alacağım. Önünün sonunda da arkadaşlar duruma göre bazen onları nota çeviriyorum. Rize ekleme yapıyorum. Bazen de arkadaşlar.

Yaptığımız şey sadece öğrenmiş olmanızda kişisel katkıyla sınırlı kalıyor. Herhangi bir not vesaire olmuyor. Yani bunun şu an için yapıyorum. Sadece yüzerek final olmasın arkadaşlar size alternatif yollarda sunalım.

Ama bütün gönüllü ödevleri yapmak istemez diziniz 20-30 olsa bile öderlerimizde bunu 60-70 yapma şansı oluyor. Böyle bir katkısı oluyor. Size daha da önemlisi arkadaşlar bakın orada çok koymuş olmalı ama.

üniversite öğretiminden fırsat olan şey şu

bakın odaklı olan biz değiliz. Odaklı olan Ee kesin sistemimiz.

Ben yine prensiplerinden biridir arkadaşlar şuna inanan bir hocayım çoğu şeyi öğretilemez.

Ancak söyleyemiyoruz.

Yani öğrenmenin gerçekleşebilmesi arkadaşlar Bizden çok size bağlıdır. Yani sınıfta oturup Hoca işe yaramazsın.

Yola çalışıyor. Aklımda ne kalırsa yatayım vesaire derseniz.

Kendinize kandırırsınız.

Ne gerisi iseniz? Her şeyden önce bunu isteyin.

Öğrenmeyi açık olun. Hevesli olun. Talep edin.

Diğer taraftan Arkadaşlar Madem öğrenci bilgilenmek önemli bir şey özel bir şey Bunun bedelini de ödeyeyim bedelini nasıl ödüyorsunuz çabayla ödüyorsunuz sabır veriyorsunuz yani kendinize kandırmayın 4 senenin sonunda arkadaşlar.

Bazen şu oluyor okula giren sizle diplomayı alıp giden siz arasında hiçbir fark olmuyor. Ben bir şey kaybediyor muyum ya da buradaki diğer hocalarımız Hayır arkadaşlar.

ster bizi çok zorlama için bizim işimize bile gelebiliyor.

Tıkandırmayın 4 sene.

Belki de hayatımızdaki en önemli 4 yıl

önce size biraz öğrenme çabası için gerek Biraz gayret edin öğrenmeyi açın. Bireysel çabanız çok önemli belirleyici olacak olan şey Bu arkadaşlar.

Ölçüyoruz geleceğiz bildiğimizi size en iyi şekilde aktarmaya çalışacağız. Ama kendinize kalmıyorlar. Yaz kış.

La Yani biraz hiç olmazsa sentezektör olarak bu okuldan mezun olmak istiyorsanız gerekli çabayı gösterelim. Hemen arkadaşlar zorunlu olarak şu sıralara gelmeniz Bu sınıfta olmanız.

Benim açımdan bir anlam ifade etsinler. Sizde kendinizi kandırmayın. Çocuk değilsiniz bizi hedefiniz var.

İlim öğrenmeye çalışın. Kendinizi geliştirin. Asıl öğrenmenin bireysel çabayla mümkün olabileceğini düşünün buna inanın bu şekilde hareket ederseniz Herhangi bir sıkıntı kalmayacaktır.

Evet

az önceki Verelim bu kadar var.

Mı yani ölçme değerlendirme şöyle olsun içeriye şunu ekleyelim. Şu konu çok ilginç. Ee Medya tarihini Şu dönemi çok özel şöyle bir genel ödevle yapalım vesaire.

anlattıklarınız önemli ama Ee hem Bazen bir şeyler

taşı balık olan

konuşmamız gerekiyor. Ama internetten de açtığınızda 20 tane.

Sayfa Hangisi doğru kaynak aynı şey daha iyi bizim için hani ve özellikle şey yani.

Arkadaşlar bakın benim bu ders sessizliği anlatacağım şeyleri önemli.

yazıyla birlikte en az 5000 yıllık

Bakın ilk gazeteler var duvar gazeteleri için Roma Mısır vs dünyadaki gelişmeler var. Türkiye var Arkadaşlar bu kadar geniş bir zaman dilimi bu kadar geniş bir konuyu takarsın bir kaynak bilmiyorum ama şöyle söyleyeyim Devamlı mesaj.

Kaynakları oluyor. Kendi kitapları çok Hedef olarak.

Hani tamam? 1 kaynağımız arkadaşlar not almak isteyen alsın. Soru satın almak isteyen alsın iletişim tarihi Massimo baldi.

eki İtalyan yazarım kitabı iletişim tarihinin küçük

Çıkmıştı muhtemelen.

Türkiye’de Hepiniz hoş geldiniz.

Yalnız şunu söyleyeyim arkadaşlar. Bakın bu kaynak sadece.

İlk üç harflerin kaynağı yani ondan sonra konu değişecek. Bu kitabın içeriğinden ayıracağız. Ondan sonra da size isminiz neydi sizin Evet

sonuç Evet bana hatırlat. 3 hafta sonunda yeni bir kaynak öneri diyelim. O kaynakta destekleyin. Yani bu ders için size en az 5-6 kaynak önermem gerekiyor ki dersen içeriğini %67 dönemde karşılayabiliriz. Şimdi çok farklı yerler gelmiş anlatıyorum dersin içeriğini Ee %60-70 oranında kapsayan kaynak

Ben şöyle Arkadaşlar ben de sizler gibi.

İletişim Fakültesi radyo televizyon sinema Mevlana yani İstanbul Üniversitesi benim Ee üniversite yüksek lisansındayız. İstanbul Üniversitesi Doktor hem de doktoradan sonra Atatürk inat et.

Medik öğretim üyesi olarak göreve başladı.

İşte birkaç aylarda kullanıyorum. Sizler gibi Arkadaşlar bence fakülteye yeni başladık. Sen ayrılmaz. Evet Size de hayırlı olsun arkadaşlar.

Çok iyi değerlendirirseniz arkadaşlar Bence dolu dolu geçer. Hem eğri’nin sosyalleşin hayatın tadını çıkarttım. Hem de arkadaşlar gayet gelişimimizi ihmal etmeyin. Üniversite biraz hedefine amacına ulaşsın.

Evet

Kadir Kadir

At şimdi benim içeriye girişim Söyleyeceklerim bu kadar var ve sorumuz ya da talebiniz tekrar temiz.

Dersimiz geçmek hocam.

Fakülteye de yansıyor yani temel hedefiniz ne 4. Sınıfın sonuna gelelim. Bu diplomayı alalım şöyle bir koltuğumuzun arasına sıkıştırabiliriz.

Sınavlara sıkıştırdık.

İlber ortaylı’yı biliyorsunuzdur.

Ailenin bir güzel sözü var. Belki bu sözü de biliyorsunuz diyor ki Türkiye’deki okullara.

özellikle ilk öğretim düzeyinde zorunlu

Düğün dersi konumlandır.

Iyoruz zorunlu din demiyorum dün.

Yani tarih dersi konulmalı tarih dersi yok mu var ama belki de olması gerektiği gibi Ee bu kutunun arkadaşlar.

Konuşalım sizinle. Hani Medya tarihi bir tarafta tarih var. Tarafta iletişim var medya var ee Tarih neden önemlidir?

Tarihin bize kattığı şey ne hali olmayan birinde gelecek inşa edemedi.

Amına koyayım inanarak söylediğini düşünüyorum. Biraz açılmayabilir misin?

Hocam şu şekilde tarihteki teker sefaletlerin yapılmaya

Çalış bugünden planlı Yarını miras, Bırakmak gibi bir amaç bu bunu söylemek üzere.

Yani şunu söylüyorsun katılıyorum tarih niçin var Arkadaşlar bunun en büyük cevaplarından biri arkadaşının söylediği Diyoruz ki arkadaşlar İnsanoğlu sürekli gelişen Tekamül eden bir varlık bakın 100 sene önce bazı ülkelerin yasalarını da şöyle lüks var mıydı vardı?

Yani kölelik demek ne demek?

Şöyle tam böyle değil.

Bakın Bugün bir araba alıyorsunuz. Ruhsatı var resmi belgesi var. Size ait olduğunu kanıtlayan bir şey var. Arabanıza götürün.

Ee yakın denizaltı ne yaparsanız yapın. Bakın. Özellikle bir insana başka bir insana sahip olması anlamında bir şey yani Benim litrelik belge var. Biliyorsunuz ki ben

ben bu tahliliğim onu öldürme hakkınız varmış var. Dilediğiniz gibi eziyet etme hakkımızda var. E peki.

100 sene önce senin insanları

ya da yöneticileri ya da o dönemin entelektüelleri böyle bir şeyi normal karşılıyor muydu arkadaşlar kısmen doğrusu evet. 1200 sene önce yok bu işin yürütüldüğü ülkelerde ki bugün Batı olarak bildiğimiz ülkelerin çoğunda vardı.

Yasal ve meşruydu normaldir ama bugün değil Niye değil

Şimdi arkadaşlar Yeni sandık hatalarından ders aldım. Bugün kendimizi biraz daha medeni olarak.

Tanımlıyor yani geçmişte yaşayan insanlara göre biraz.

daha iyi bir noktada olduğumuzu

gelecekte

bugün rahatlıkla bir takım hayvanları kesiyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız karnımızı doyuruyoruz. Gelecekte gelecek mi acaba?

Belki de öyle bir noktaya geleceğiz ki arkadaşlar hayvan hakları çok daha belirleyici olacak. Yani tarih niçin var yarısı arkadaşlar geçmişte yaşadığınız

Olumsuzluklardan ders almak çok daha ileriye gitmek hatalarımızdan ders çıkartmak amacıyla tarih pirimiz gerekiyor. Başka niye var tabii?

Çok güzel Şimdi Tuğçe sana desem ki Kendini tanımla bana ne söyleyeceksin?

Geldiğin yer aile eğitimin geçmişte yaşadığın şeylerden şöyle bir düşün.

Her birinize soruyorum. Bu soruyu arkadaşlar. Kendinizi tanımlayın. Bana vereceğiniz cevapların önemli ölçüde arkadaşlar kaynağı geçmişte yaşadığınız şeyler geçmişiniz. Hafızamızın silindiğini düşünün. Bir anda nasıl tanımayacaksınız?

Ne diyecek bakalım?

Mesela ben oyun şu Saçım bu görünümün bu detayı vesaire bakın. Başka söyleyecek bir şeyimiz olmayacak yani tarih arkadaşlar aslında hedeflediğim sizi getirmek istediğim şeyi Tuğçe söyledi. Tarih denilen şey bir kimlik meselesidir ve kültür meselesidir. Yani bir toplumdan bahsedeceksek Eğer bir milletten bahsedeceksek hele hele bunu ötesinde bir medeniyetten bahsedeceksek

İlmeğimiz gerekiyor tarihinin bu kadar önemli olduğunu ifade etmeniz lazım Az önce.

İlber Ortaylı’nın o sözünden bahsettiğim zorunlu Dün dersi okutulması gerekiyor diye arkadaşlar 10 tane de söylemek

emek tarih gene kimlik demektir.

Tarihte arkadaşlar kültür ve medeniyet demektir. Bu bir ortak kültürünün Ortak medeniyettir. Bu olduğu takdirde arkadaşlar bugünün tanımlamamız geleceği çok daha güzel bir şekilde inşa etmeniz

Çok düzgün görünmüyor.

Bakın arkadaşlar tarihi niye önemlidir?

Evet onu şöyle ifade edelim bakın bugün.

televizyonu anlatın desem ilk kitle iletişim aracı olarak

televizyonu nasıl tanımlıyoruz arkadaşlar ya da Radyo Yani Metin desem ya da sosyal medyayla geleneksel kitle iletişim araçlarının kıyaslayın desem yine arkadaşlar referanslarımız önemli ölçüde geçmişten geliyor. Yani geçmişi bilmeden bu günlük tanımlamak da çok mümkün değil Ve çoğu durumda imkansız hali niye var arkadaşlar? Diyoruz ki bugünü bugünün olgularını gelişmelerine araçlarını tanımlayabilmek adına yine tarih

Gerekiyor tarihin dersler Medya tarihi dersine girdiğim için söylemiyorum arkadaşlar tarihin bu derece önemli olduğunu sadece bir bilgi yayınını Ee ilgi iman olarak kalmadığını aynı zamanda bir millet bilinci ya da medeniyet bilinci kültürünü bilmek gerekiyor. Son derece önemli bir mesele şimdi.

Peki bunlara bakın anlatıyorum maddeleştirin. Siz kanalda soru olarak gelebilir mi? Gerek yok klasik sorulardan bir tanesi şu olur. Nasıl olsa anlattım.

Tarif neden önemlidir? Maddeler halinde yazın açıklayın diyebilir miyim farklı bir saatten sonra Çünkü anlattım. Şunun hiçbir zaman unutmayın arkadaşlar tarih dene şimdi demektir ve bunu yazmanız bile benim açımdan yeterli olur diye.

Geleceği inşa etme adına son derece önemli bir insanlığın tekerleği vesaire Diğer taraftan da arkadaşlar bugünü tanımlayabilmektedir. Adına tarif bilmek gerekiyor. Peki bir soru sorayım size arkadaşlarım biliyorsanız her şey dijitalleşiyor.

Bilgisayara dataların verilere dönüşüyor. Yakın zamanda ya da vadede şöyle kullandığımız etler kitap basılı materyal

Tarihi karışacak mı? Ya da Televizyon radyo ve nice demode olur.

Ortadan kaybolacak mı? Ne dersiniz kaçınılmaz olarak? Niye böyle duvarlar? Ne oldu?

bir saniye

bir kapatalım.

Arkadaşlar şu soruyu sordum. Yakın bir gelecek diyor ve orta vadede kullandığımız basılı materyal Defter kitap ya da diyelim ki bugün hala radyo var. Şurada Milyonlar Bunlar dijitalleşip Kaybolup gidecek mi arkadaşımız da çok iyi bir şekilde dedi ki

kaçınılmaz olarak yok olacak değilse Yer değiştir.

Olmak zorunda yani geçmişten biri zaten.

geçmiş

şekilde bir duvarlar var.

Ekmek eldiven gidecek ama bizim için şöyle bir şey de var.

Bak tarihi öğrendiğimizde ya da en son söyleyelim. En son ben yorumumu sizin fikirlerinizi size yönlendirmeye değil.

Bir saniye şimdi arkadaşınızla tam tersi diyor ki kaybolup gitmeyecektir yık

ayınca

radyo

talep Yoksa bunları Kuran işletenler de yok. Yani diyelim ki 20 sene sonra bu Türk sene sonra televizyonu göremeyebiliriz.

Yani şunu bu zaman sadece şunu söylüyorsun. Diyorsun ki Ee televizyonda kendini geliştir.

Hocam mesela onun kitabelerini söyledi. Arkadaşlar gidip gördüm yoksa babamdan mı öğrendin?

Tamam, gelip Gören de var gören işte Ama gören olaydan dolayı görüyor musun?

Şöyle yapalım.

Ama dinleyin arkadaşlar.

Yani ileride ağaç azalırsa Bence defterine

yani çevresiyle adam olmaz şöyle çeviriyordu bağlamında Onun dışında yok olup giderdik.

Tamam peki bu söylediklerimiz sadece Geleceğe dair tahminden verilen görülen ibaret. Evet söylediklerinizi örneklerle bir takım gelişmelerle yaşanmışlıklarla destekleyebiliyor musunuz? Mesela neydi destekliyorsunuz sen?

Zamanında patlamışsın falan yazmamız.

A değişmesi mümkün değil. Şimdi yazma yazma eylemi

Kalem değişti Kağıt ham maddeler ekleyeceğim hocam tabletlerde de var. Mesela kaydı cihazı.

Var. Ben sadece sizi düşündürtmeye çalışıyorum. Bakın benim fikrim biraz daha farklı sadece Neyin için güzel hediyemizi hocam? Aslında arkadaşım dediğin şey

Bazı kaynaklar Yok olmaz şimdi onu artık Eser hale gelmiş oluyorlar ama günlük

Doğa doğaya korumada olsun daha kolay psikolojik açısından olsun. Şu an her şey dijitalleşti.

Nedir hani Konu şöyle Ben de mesela önce radyolar Ee popülerleşmişti. Televizyon çıktıktan sonra mesela. Ee Radyo satımı tamamen neredeyse durdu. O süreçte Hatta 1929 da sanırım. Hatta ekonomik kriz falan da o dönemin gelmişti. Ee yani bunun gibi bir şey olacak. Yani nasıl Ee radyodan televizyona geçirdi televizyon.

Çıktık. Hatta Türkiye’de bile çok iyi hani.

Çok fazla sinema sektörü çok büyük çok fazla film yapılıyordu. Hatta o dönemde hani çok kısıtlı kaynaklarla ve çok iyi işler de ortaya çıkmış ama şu an baktığımızda mesela çok fazla boğalar var ama çok iyi işler çıkmıyor bunu.

Ee işte bu hani kaymalar mesela şu an tesis sektörü çok fazla Türkiye’de endeksiyelerdir böyle o yüzden hepsini çekiyor. Çok aşırı düşüş.

leri çok eğlencel

İymiş neydi ya? Değişir dönüşüm farklı farklı fikir Radyo eşitlenmiş mi karşısı’nda?

Lütfen Kaybolup gidecek mi? Mesela diyorum. Biz gittik.

Hocam eğer ki böyle giderse yapan yapay zekanın önünde alamazsak

ne televizyon kanalı ne Radyo ve kitap ne kalem Dolayısıyla derste onu sordum. Ben önceki gibi.

Arkadaşlar Böyle kendi fikrini söyleyeyim.

Şimdi belki farklı derslerde tirebolu’ya gideceksiniz. İnsanlarca konuşacaksınız. Bazen belgesel bazen haber bazen başka çalışmalar şunu söyleyecek. Belki 20 sene 30 sene önce bu ülkede

yazlık sinemalar vardı. Tiyatro vardı. Eğlence hayatı çok daha renklidir.

Evet ne oldu peki perişan Ne oldu bakın bakabilirsiniz değişen şu oldu.

Evet, dediğim gibi.

çok yaygın olmadığı dönemde insanlar

sinemaya tiyatroya gidiyor.

Hey televizyon

u alıp şu an 90’larda

üniversiteye sizlerin gerildi 94

‘teki alternatif

Bu kadar değildi. İnternet yeni yeni gelişiyordu vesaire vesaire yani.

Şartlar değişiyor.

Tabii ki kullandığımız Garajlar Ee vesaire değişiyor. Ama şunu söyleyeyim. Bakın tarihe bakarsanız şunu görürsünüz.

Ee Radyo ışıkları zaman gazeteler çok büyük bir anıya katıldı. Çoğu insan o dönemde şu öngörü de bulunuyor diyorlar ki artık herkeste bulaşan büyülü bir iletişim aracı var. Gazeteler yok olup Gideceğiz peki gazetelerde gördüğümüz Peki Hayır televizyon ortaya çıktığı zaman Radyo için.

Bir artık televizyonun yeni o dönemdeki ilk adı görüntülü Radyo diyorlar ki görüntülüsü var artık Radyo ve neye ihtiyaç var ki Radyo iPhone 7 gelecek. Radyo paydınız. Evet iPhone arkadaşlar bakın sabit neden önemli sadece yani

bugün her şey yeni teknolojiye adapte olacak. Kaybolup gidecek diyen bir kan görüle vurulmuş oluyor olmayacak diyen dökül.

Ama sizden farklı olarak da şunu söylüyorum. Söylediğim şeyleri geçmişten örnekler veriyor işte yani tarihe bakacak olursak arkadaşlar.

Her iletişim aracının yeni gelişmelere göre sen beni güncellediğini değişik dönüşerek hayatta kaldığını görmek mümkün tarih bilmek arkadaşlar. Geleceğe dair biraz öngörü de bununla birlikte yaşına kadar son derece önemli diyelim bu mesele dersimiz boyunca sorgulamamız gereken meselelerden biri olarak kalsam yani gelecekte bize

Nasıl bir dünya bekliyor? Bugün kullandığımız hangi araç neye dönüşecek? Hayatta kalacak mı? Kalmayacak mı? Bunu hep sorgulayalım.

Pratiksanız Kısmet olursa son derslerde yine bu konuya döner O zaman çok daha farklı bir şekilde tartışırız. Sizinle son olarak arkadaşlar şunun konuşalım. Ee iletişime giriş dersinde iletişim tanımı yapıldı mı?

Tamam, Ne dil iletişim.

Evet

biraz karmaşık oldu. Tamam söylediğim şeyi de kapsar.

Ee altından

Tamam Şöyle yapalım arkadaşlar İletişim türleri.

İletişim türleri 1 kişiye özgüdür 2

Kişi 2 iletişim birleri yok. Kendi kendimize düşünüyoruz. Hayal kuruyoruz soluk veriyoruz vesaire işi için diğer tarafta ne var?

kurumsal iletişim lojistikli iletişim biri de asıl dizi ilgilendiren kısım kitle iletişim yani kitle iletişim yani eşittir Medya

Kitle iletişimimi nedir? Kitle iletişimimiz diğer

İletişimden ayıran şey nedir? Arkadaşlar

evrenseldir derken daha fazla insana ulaşabileceğimiz çok önemli arkadaşlar kitle iletişiminden söz edebilmeniz için kitleleri ihtiyaç var mı?

şu an okuduğumuz iletişim biçimi fikir üretimini

karşılıyor.

Şöyle Bence değil. Niye değil söyleyeyim. Ondan sonra tekrar tartışalım. Arkadaşlar şöyle Hayır konuşuyorsunuz. Ya da daha çok konuştuğunuzu düşünün yine.

Şu ortamı ciddi iletişim ortam olarak var. Sayamayız. Ne olsa olurdu. Bakın arkadaşlar diyelim ki sayınız biraz daha fazla olsaydı ben seni çok seviyorum. Aracı yemeği de size ulaşsa da bu dersi.

Online yapsaydık bir araç kullansaydık o zaman kitle iletişimi Olur mu olur? Yani Kitle iletişimin sayılabilmesi için bir iletişim türünün sesimizi ulaştıramayacağınız Ee büyüklükte bir kütleye ihtiyaç var mı var peki, Bugün tesadüf sosyal medya platformumuz var. Aynı anda ne kadar çok

Etkileşim kurabiliyor arkadaşlar.

milyar zarar

ması gereken sen biz kuaförlerden değil mi? Bu sinyal bir eleman lazım.

Bile bir anlamı yok.

Sayıda ikinci sana bunu dün bugün ki teknolojiyle kitle samimi içine giren milyonlarca insanlar için başarısız bir Dünya Kupası maçını aynı anda eş zamanlı 2 milyarı insan izleyebilir. Bu izliyor kitleleri sayacak kalabalık yani doğal yollar var. Sesimizi görüntümüzü bulaştıramayacağım kadar çok sayıda kalabalığa ihtiyaç var bir iki

Tek başına kitlenin olması o iletişim biçimini kitle iletişimi yapmaz. 2 neye ihtiyaç var?

Hemen evet.

Evet düşünün ki arkadaşlar kombin kişi var. 100.000 kişi var ve bu kadar çok insana sesimizi

Soruyor nöroloji arkadaşlar iletişim türlerinden ayıran en önemli ikinci unsur teknolojidir. Hocam gazet.

Organizasyonu var çalışanlar kendini az keyif biçimi var. Vesaire Vesaire

için

gazete nasıl kütleye düşüm?

Ün içinde ben kitle iletişim aracı sayabilirim kitapları Niye Çünkü burada bir teknolojiye ihtiyaç yok. O da geri veriyor öyle romanlarını Arkadaşlar biz Bunlar kendi milyonlarca insana ulaşıyor mu bulaşıyor safta veriyorduk olmayan bir kitle iletişim aracıdır.

Bu da Fix sınav sorularından biri de benim arkadaşlar bir iletişim biçimini ilk ay iletişimini yapan unsurlar nelerdir? Ne diyeceğiz böyle bir soru geldiğinde 3.

1

önce

fazla deneyelim de doğal yollardan sesimizi görüntümüzü bulaştıramayacağım kadar büyük sayıda çok sayıda insandan oluşan kütlelere ihtiyaç var 2.

ne kadar çok insanın ulaşabilmek için teknolojiyi araçlara ihtiyaç var 3

Neye ihtiyaç?

Var mı Bir şey olmuyor. Onu bir kenara koyuyoruz der misin?

Bir yerde dursun neye ihtiyaç var?

Mı Tabii ki yani eee yazdığımız her iletişimde olan bir şeydir kitlelerin.

Biri var.

Ya da bazen de öyle.

Yapılması yoktur.

Bir defa şuna ihtiyaç var arkadaşlar bakın.

Milyonlarca insanlar elinde bir teknoloji var. Ne yapacağız Arkadaşlar bu kadar insana o teknolojiyi kullanarak ulaşabilecek profesyonellere ihtiyaç var. Yani kitle iletişim sistemi arkadaşlar Profesyoneller olmadan gerçekleştirilebilecek bir sistem değildir. O profesyonel ne yapıyor arkadaşlar o teknolojiyi kullanmayı biliyor değil mi?

Diğer taraftan düşünün.

Ben 40-50 kişiyi sesimi zor ulaştırıyorum şeyi zor belki aktarıyorum ama düşünün ki arkadaşlar 1 milyon 2 milyon insan var. O insanların barışacaksınız. Playstati onlara aktaracaksınız. Onları size çekeceksiniz. Bu çok kolay bir şey değil yani.

profesyonel içerik üreticilerine kopya için böyle ihtiyaç varsa

İletişim arkadaşlar herkes için geçerlidir. Her durumda yapılabilir ama kitle iletişimi Profesyoneller olmadan yapılabilecek.

Bir priz değildir yani üç şey olması gerekiyor 1 kitleler.

2 teknoloji 3

İzlersiniz Faruk demişler gitti. Öyle bir şeyin sistemini tanıyan Hedef kitleyi tanıyan onların eklentisini ilgisini ihtiyacınız bilen

ve onların beklentilerine uygun içerik üretebilecek muhteşemler işte haber yazıcılara gerekli muhabirler vedatörler program yönetmeni senaristler yönetmenler sunucular vesaire vesaire yani Profesyoneller olmadan

dersimizde arkadaşlar

TV’nin yerine kullanmayın diye ilk ders denen bir film bunları artık iletişim tarihi değil dersiniz Medya Tabi yani Hiçbir iletişim tarihi biliniyor. Kitle iletişim sistemleri nasıl değişti bugünlere nasıl verildi? Onları anlatmaya çalışacağız.

Evet var mı sorumuza Tam saatimizde başlarız tamlaması kadınlar

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Copyright © 2023 Anl7j